Śniadanie to pierwszy i najważniejszy posiłek dnia. Pobudza i dodaje energii do działania. Czas spędzony na jedzenie śniadania powinien znaleźć każdy, aby nie było w biegu, ale spędzone w samotności lub z najbliższymi. Chwila, którą celebrujemy czas, chociaż, te piętnaście minut. Ostatnio na moim Instargamie, pojawiło się kilka zdjęć mojego śniadania, czyli owsianki, o której mowa. Chciałam Wam przedstawić przepis, który wykorzystuję, aby przyrządzić swoją owsiankę.
Co
potrzebujemy?
-
owsiankę (100 ml)*
-mleko/napój
roślinny (100 ml)*
-banan
-gorąca
woda
-cynamon
-miód
-dodatki
do ozdoby, według uznania, ja używam: orzechy włoskie, sezam,
nasiona dyni, żurawina, czasami nasiona chia,
Wykonanie:
Odpowiednią
ilość owsianki wsypujemy do garnka, według uznania. Zalewami ją
gorącą wodą, tak aby przykryła płatki i odstawiamy na kilka
minut, aby nasiąknęły. W między czasie obieramy i kroimy banana
na plasterki. Do płatków nasiąkniętych wodą, dodajemy połowę
plasterków banana, dodajemy mleka/ napój roślinny. Dla smaku
dodaję cynamonu, a czasami łyżeczkę miodu. Całość,
podgrzewamy, aż do zagotowania, wszystkie składniki się połączą.
Kilka minut gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby nic
się nie przypaliło lub przywarło do naczynia. Przelewamy do miski.
Później pozostaje najbardziej kreatywna i twórcza część, czyli
dekorowanie.
Smacznego!
*ja
używam miarkę, która ma 100 ml i nią odmierzam
0 KOMENTARZE