5/24/2017

OWSIANKA


Śniadanie to pierwszy i najważniejszy posiłek dnia. Pobudza i dodaje energii do działania. Czas spędzony na jedzenie śniadania powinien znaleźć każdy, aby nie było w biegu, ale spędzone w samotności lub z najbliższymi. Chwila, którą celebrujemy czas, chociaż, te piętnaście minut. Ostatnio na moim Instargamie, pojawiło się kilka zdjęć mojego śniadania, czyli owsianki, o której mowa. Chciałam Wam przedstawić przepis, który wykorzystuję, aby przyrządzić swoją owsiankę.


Co potrzebujemy?

- owsiankę (100 ml)*
-mleko/napój roślinny (100 ml)*
-banan
-gorąca woda
-cynamon
-miód
-dodatki do ozdoby, według uznania, ja używam: orzechy włoskie, sezam, nasiona dyni, żurawina, czasami nasiona chia,


Wykonanie:
Odpowiednią ilość owsianki wsypujemy do garnka, według uznania. Zalewami ją gorącą wodą, tak aby przykryła płatki i odstawiamy na kilka minut, aby nasiąknęły. W między czasie obieramy i kroimy banana na plasterki. Do płatków nasiąkniętych wodą, dodajemy połowę plasterków banana, dodajemy mleka/ napój roślinny. Dla smaku dodaję cynamonu, a czasami łyżeczkę miodu. Całość, podgrzewamy, aż do zagotowania, wszystkie składniki się połączą. Kilka minut gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło lub przywarło do naczynia. Przelewamy do miski. Później pozostaje najbardziej kreatywna i twórcza część, czyli dekorowanie.

Smacznego!





*ja używam miarkę, która ma 100 ml i nią odmierzam 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz